Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 15

Друзі сайту





Середа, 25.06.2025, 07:11
Вітаю Вас Гость | RSS
Офіційний сайт Кременецької ЗОШ №5
Головна | Реєстрація | Вхід
Кава як стиль життя - Форум


[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Кава як стиль життя
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:12 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Філіжанка кави - найкраще доповнення до хорошої книги!

Факти, історія, рецепти...

Поради і враження користувачів...

"Кавові" бонуси
 
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:13 | Повідомлення # 2
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Зараз рідкісні везунчики можуть уявити свій ранок без чашки запашної кави. Навіть страшно подумати, що б було, якби люди не знали цього напою! Заряд бадьорості, хороший супровід неспішної бесіди, позитивний початок дня – це все має терпкуватий аромат кави.
Як і всі великі відкриття, каву також відкрили абсолютно випадково. За легендою, ефіопський пастух на ім'я Калді, пасучи кіз помітив, що тварини поводяться дивно – брикаються, не сплять. Це повторилося кілька разів, доки той не зметикував подивитися, що ж ті кози їдять. А тоді і сам спробував червоних ягід з дивного куща. Ефект помітив одразу…
Та не так одразу кава стала кавою. Все почалося з напою, який називали «гешир», так звана «біла йєменська кава». Її готували із зрілої просушеної м`якоті кавового плоду. Так було в Ефіопії. Згодом, коли з аравійського півострова їх вигнали остаточно, араби зберегли звичку пити каву. Та готували вони її способом, що був далеким від сучасного: давили кавові зерна, змішували їх із тваринним жиром та молоком. Лише через кілька століть зерна почали обсмажувати та дрібнити, а отриманий порошок заливати гарячою водою. Також з часом араби навчилися додавати в каву різні прянощі: корицю, імбир. Також змішували напій із молоком. А пили мусульмани каву тому, що вона допомагає не заснути під час довгих богослужінь.
Те, як кава потрапила до Європи взагалі суцільний кримінал! Мусульмани ретельно оберігали секрет кави, встановивши абсолютну монополію. Віддавати свій секрет невірним вони не поспішали. І навіть коли врешті стали продавати кавові зерна, висушували їх перед продажем, так, щоб жодне не змогло прорости.
Аж у 1600 році індійський пілігрим-контрабандист Баба Будана вийшов з Мекки з „живими” зернами кави, захованими на животі. У 1615 році кава з’явилась у Європі, а у 1616 році датчани вкрали і вивезли у Європу перше кавове дерево. Так-от!
Цікаво що у Бразилії, кава якої добре нам всім відома, вона з’явилась тільки наприкінці вісімнадцятого століття. До Бразилії кава також попала контрабандою. Інший авантюрист, полковник Паллета, викрав її у французькій Гвінеї, звабивши жінку губернатора і отримавши від неї саджанець у прощальному букеті квітів. Пройшло небагато часу і величезні врожаї кави у Бразилії зробили напій обраних доступним кожному простолюдинові.
Та набагато раніше широкої популярності в Єропі здобула віденська кава. Частково цим можуть пишатися і українці. Справа от в чому…
У 1683 році, коли в календарі був дванадцятий день місяця вересня, пообіді, під Віднем відбулася битва, відома в історії, як "Віденська відсіч" або "Кавова битва". Внаслідок неї була знята довготривала турецька облога габсбурзької столиці. Вирішальну роль в перемозі відіграв українець, вихідець з села на Львівщині - Юрій-Франц Кульчицький, який в якості винагороди за свої заслуги отримав 300 мішків кави, які залишили по собі турки. Після чого він відкрив першу у Відні кав'ярню, яка згодом стала центром віденської еліти. Cаме так українець навчив Відень, а згодом і всю Європу, пити каву.
 
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:14 | Повідомлення # 3
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Зараз цей легендарний напій відомий і доступний кожному. Проблема лише в тому, яку каву вибрати. Всього існує лише три сорти кави: арабіка, робуста і ліберіка. Остання надто примхлива, має низькі врожаї і не надто вищі смакові якості.
Арабіка – кава з м’яким смаком і тонким, насиченим ароматом. Плоди арабіки містять велику кількість ароматних масел і в два рази меншу кількість кофеїну, ніж робуста. Існує багато сортів арабіки. Їх виділяють в залежності від місця вирощування, кліматичних умов, висоти над рівнем моря, складу ґрунту, кількості опадів, терміну збирання врожаю і способу обробки. Власне, як і сорти робусти.
Кенія, Ефіопія, Гондурас, Колумбія, Коста-Ріка, Індія, Бразилія, Сальвадор, Мексика, Папуа Нова Гвінея… Це не урок географії, це – сорти арабіки.
Робуста – кава з різким ароматом. Її використовують в основному для виробництва розчинної кави, а також в сортових сумішах. Популярні сорти - Індія, Індонезія, Камерун, Мадагаскар, Уганда, Таїланд, Танзанія і В'єтнам.
 
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:14 | Повідомлення # 4
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Не менш поширеними, ніж сама кава є міфи про цей напій. Мовляв, кава негативно впливає на здоровя, викликає залежність, перешкоджає нормальному сну… Що ж з цього правда?
У каві міститься кофеїн, який в малих дозах стимулює мозкову активність, покращує обмін речовин у організмі, підвищує фізичну витривалість та стимулює приплив енергії. Також відомо, що кава короткочасно покращує увагу та здатність концентруватися, особливо коли людина втомлена.
Але звичайна чашка кави містить 150 міліграм кофеїну – медики зазначають, що це «лікувальна доза». В свою чергу, багато вчених стверджує, що кофеїн – це наркотична речовина, адже він збуджує ті ж сектори головного мозку, що й деякі наркотики (героїн, кокаїн, амфітамін). Тобто, кава таки викликає повільне звикання.
Щодо засинання, то варто знати, що молекули кофеїну починають активуються через 15 хвилин після споживання кави і вже через годину припиняють діяти на організм людини. Кофеїн повністю виводиться з організму через 2-5 годин після споживання напою – цей показник залежить від особливостей організму людини.
А взагалі, кава дуже сприятливо впливає на здоровя, якщо не перестаратися з дозою… Чашка кави без молока та цукру не містить калорій. Каву краще пити після прийому їжі – в ній містяться кислоти, які стимулюють шлункову діяльність та перетравлення їжі. Тому слід уникати споживання кави на порожній шлунок – це може призвести до виразки. Кава, зокрема кофеїн ефективний при головних болях, мігренях, здатний знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Ще батько сучасної біології, Карл Лінней, лікував своїх хворих від мігрені кавою, яка здатна звужувати судини.
Звісно «доза» у кожного своя, та вчені рекомендують не більше 300 мл. міцної кави в день. А чи слухати їх вирішувати вам…
Хоча, напевно більшості з нас (навіть всім) ще дуже далеко до відомих кавоманів… Відомий філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день, в свою чергу представник французького реалізму Оноре де Бальзак щодня коштував близько 60 чашок кави. Іншими «фанатами» кави були композитор Людвіг ван Бетховен, який заварював каву рівно із 64 зерен та ще один філософ Жан-Поль Сартр, який годинами смакував каву з однієї і тієї ж чашки у «Cafe de Flore».
 
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:15 | Повідомлення # 5
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Національні рецепти заварної кави

Кава по-японськи
Змішайте гарячу міцну каву з дуже солодким какао в пропорції 1:1. Доведіть суміш до кипіння й розлийте по чашках. Додайте в кожну чашку вершки за смаком.

Кава по-грузинськи
Цю каву готують в особливий спосіб:
Спочатку готують з цукру золотисту карамель і наливають в чашку. В джезві підігріти і підпалити коньяк. Палаючим налити його на карамель і погасити приготованою кавою. До кави подати збиті вершки, виклавши їх гіркою на каву і посипати шоколадною крихтою.

Кава по-румунськи
Змішати каву, цукор, какао і засипати у джезву. Налити воду, поставити на невеликий вогонь. Нагріти, але не доводити до кипіння. Зняти з вогню і додати ванілі. Дати каві трішки охолонути і подати до столу.

Кава по-варшавськи
Зваріть міцну каву, процідіть її, влийте молоко й додайте цукор. Суміш нагрійте до кипіння. Перед подачею злегка збийте вінчиком, щоб утворилась піна, і відразу подавайте. За бажанням замість збивання в чашку можна покласти підрум'янену пінку, зняту із пряженого молока.

Кава "Африка"
У кавнику змішати каву, какао, корицю й цукор. Залити гарячої водою і довести до кипіння. У готовий напій додати коньяк.
 
Alex007Дата: Четвер, 28.06.2012, 10:19 | Повідомлення # 6
Лейтенант
Група: Администраторы
Повідомлень: 45
Статус: Offline
Чашка кави, щоб стати взагалі досконалою, не може обійтися без шоколадки

Серед залежностей (офіційно визнаних самими «залежними»), котрі охопили світ , найбільшої популярності мають три: куріння, кава і шоколад. Так коли до двох перших ставлення досить однозначне (це – шкідливо!), то по відношенню до шоколаду не тільки звичайні люди, а й вчені досі не можуть визначитися.
В Європу шоколад прийшов після Великих географічних відкриттів, як дорогущий делікатес до столу монархів і наближених осіб. Вірте чи ні, та в XVI столітті шоколад був дійсно неймовірно рідкісним. Це було спричинено кількома факторами. Його було важко дістати. Це перший фактор, котрий безпосередньо впливав на наступний – ціну. Відомі в Америці ще з VI століття какао-боби зростали на маленьких деревах, які вимагали ретельного догляду – багато вологи, тінь… Крім того, перший урожай какао-дерево дає лише на 5-6 рік життя. Тому не дивно, що привозити з-за океану таке диво могли дозволити собі лише найбагатші і найвпливовіші люди.
Крім того, той шоколад, котрим майя пригостили Христофора Колумба був зовсім не таким, який дістався до Європи. Вся справа в смакові. Індіанці не знали цукру. Вони додавали в напій приправи і навіть перець. Не дивно, що «божественна їжа» не припала мандрівникові до смаку.
Шоколад став ласощами завдяки Ернану Кортесу, котрий першим додав у нього цукор замість приправ. Як так сталося достеменно не відомо. Та саме у такому вигляді шоколад потрапив до двору Людовіка разом із Анною Австрійскою, котра привезла рецепт разом із іншим приданим.
XIX століття поклало початок у масовому виробництві шоколаду. Адже по всьому світу неймовірних розмахів досягли плантації какао. На світову арену виходить Анрі Нестле – творець молочного шоколаду, прізвище котрого зараз відомо ледь чи не кожному. Та й крім того, 1880 року в Гамбурзі було виготовлено першу шоколадну плитку.
З часом рецептура і методика виготовлення міняються, розвиваються. Достеменно навіть не відомо скільки існує різновидів шоколаду і шоколадних цукерок. Найвідоміші, звісно, чорний, білий і молочний. Не варто забувати і про праліне, трюфелі, нуга та шоколад з різноманітними добавками і начинками.
Наразі Всесвітня організація охорони здоров’я серйозно занепокоєна щодо зростаючого потягу до шоколаду. Надмірне захоплення цими ласощами може призвести до різних захворювань, проблем зі шкірою чи зайвою вагою. Але то надмірне. А розумне вживання шоколаду йде лише на користь. Навіть солдатам (особливо льотчикам) видавали шоколад. Адже він підвищує тонус, розумову діяльність, покращує кровообіг і навіть зменшує ймовірність виникнення ракових пухлин. Крім того, кожен сорт шоколаду має свої властивості. Гіркий шоколад знімає стрес, молочний – підвищує тонус, гарячий прекрасно впливає на кровообіг. Та й напевно будь-який шоколад поліпшує настрій.
Крім того, шоколад має кілька цікавих психологічних «властивостей». Чи відомо вам, що по тому якому шоколаду надає перевагу людина можна визначити її характер? Наприклад,любитель чорного шоколаду впертий і впевнений у собі. Він не поступиться своїми поглядами і завжди прагне, щоб останнє слово було за ним. Ті, хто обирають шоколад з горіхами – цілеспрямовані та енергійні люди, здатні «заразити» своєю енергією і ідеями оточуючих. Романтики обирають шоколад з легкими начинками чи вафлями. Це люди, котрі хочуть принести радість у світ. Спілкуватися з ними легко і приємно, не дивлячись на те що інколи вони витають в хмарах. Ті, хто люблять білий шоколад – борці за справедливість. Вони вірять, що змінити світ на краще дійсно можливо. Крім того, це тонкі і чуттєві натури. Вічно зайняті, ділові люди виберуть шоколад з кавовими начинками. Вони вічно кудись поспішають, щось роблять і чогось чекають. Що ж, наскільки правильною є така статистика можна легко перевірити.
Що ж, на останок можна сказати єдине: Збережемо Землю – це єдина планета, де є шоколад!
 
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2025